Friday, April 30, 2010

Indahnya Hidup Bersyariat - BAB 1


oleh: Dato' Ismail Kamus, Mohd. Azrul Azlen Ab. Hamid

BAB 1 - SYARIAT KELAHIRAN

Apabila lahirnya seorang bayi ke dunia, Islam menganjurkan umatnya meraikan khabar gembira itu dengan mengucapkan tahniah kepada ibu bapa dan keluarganya. Ketika kelahiran baginda Rasulullah SAW, Thuwaibah membawa khabar gembira ttg kelahiran baginda itu kpd majikannya, yg juga merupakan bapa saudara junjungan mulia, Abu Lahab. Setelah mendengar perkhabaran itu, serta-merta Thuwaibah dimerdekakan oleh Abu Lahab krn terlalu gembira.

Islam mensyariatkan agar azan dilaungkan di telinga kanan dan iqamat di telinga kiri bayi. "Bahawasanya Nabi Muhammad SAW melaungkan azan pd telingan al-Hasan bin Ali (sebelah kanan) ketika dilahirkan dan menyuarakan iqamat pada telinga kirinya."

Anjuran bertahnik (membuka@memecah mulut bayi dgn buah tamar yg telah dikunyah oleh org alim dan bertaqwa @manisan spt gula&madu lebah) dalam Islam bertujuan utk menguatkan saraf mulut bg mpersiapkan bayi bkenaan utk mhisap susu dgn sempurna.

Nama yg dipilih mestilah elok dan mpunyai makna yg baik krn nama sedikit sebanyak mempengaruhi sifat peribadi dan akhlak seseorang muslim.
Nama2 yg digalakkan:
1) Nama2 nabi

2) Nama2 yg diambil drpd Asma'ul Husna

3) Nama2 para sahabat


Nama2 yg dilarang:
1) Nama2 buruk yg mjd cemuhan masyarakat & mjatuhkan maruah anak

2) Nama2 yg khusus kpd Allah

3) Nama2 yg xberfaedah

4) Nama2 dgn sebutan Abdul yg dikaitkan dgn sesuatu selain Allah

Akikah dari segi syarak = menyembelih kambing(anak lelaki 2 ekor: anak perempuan 1 ekor) atau ternakan lain seperti unta, biri2 & kibas buat anak yg baru lahir khususnya pada hari ketujuh kelahirannya atau selewat2nya sebelum anak itu baligh. "Sembelihlah binatang itu atas nama anak yg dilahirkan dan ucapkanlah: 'Dgn nama Allah, ya Allah, bagi-Mu & kpd-Mu kupersembahkan" akikah si Fulan@ si Fulanah ini'." (Hadis riwayat al-Baihaqi).

Hukum berkhitan terdapat perbezaan pendapat padanya.
1) Wajib- dalil dr hadis Az-Zuhri, Nabi SAW pernah bersabda: "Bagi sesiapa yg masuk Islam, wajiblah ia berkhitan, sekalipun ia sudah dewasa."

2) Sunat- dalil dr hadis riwayat Imam Ahmad r.a drpd nabi SAW: "Khitan itu disunatkan bagi kaum lelaki dan dimuliakan bagi kaum wanita."Bacalah buku ini utk info penuh (^_^)

No comments: