Friday, October 22, 2010

Kenapa Saya Perlu Menundukkan Pandangan?


Daripada Ibnul Qayyim Al-Jauziyah ( Raudhah Al-Muhibbin ) & Al-Munziri ( Fiqh An-Nadhr)

~ Ia bereerti menunaikan perintah Allah Taala. Tiada manusia yang bahagia di dunia dan di akhirat kecuali dengan menunaikan perintah2 Allah.


~ Ia akan menguatkan hati dan membahagiakannya sedangkan meliarkan pandangan akan melemahkan hati dan membuatkannya gelisah.


~ Ia membuatkan hati selalu bermesraan dengan Allah sebaliknya akan memporak-perandakan hati dan fikiran jika ia meliarkan pandangan.


~ Ia akan melepaskan hati daripada tawanan syahwat.


~ Ia akan membentengi seseorang daripada pintu syaitan.


~ Ia akan menguatkan akal dan menambah kecerdasan.


~ Ia akan mengosongkan hati daripada pelbagai maksiat.


~ Ia merupakan mas kahwin bagi bidadari.


~ Ia akan membantu seseorang dalam menuntut ilmu.


~ Ia akan melahirkan hati yang gagah dan berani hingga membuatkan seseorang itu memiliki wawasan luas dan daya penghujahan yang mantap.Allah Subhanahu Wa Taala berfirman :

” Katakanlah kepada orang2 beriman laki2 agar mereka menundukkan pandangan mata ( terhadap wanita ), dan memelihara akan kemaluan mereka ( menutupya ). Yang demikian itu lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah amat mengetahui akan apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada wanita yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak daripadanya.”( An-Nur : 30-31 )

No comments: